Hľadáte recept na šťavnatý, rýchly a jednoduchý koláč? Už nemusíte. Vyskúšajte upiecť tento šťavnatý perník s jablkami, ktorý poteší vaše zmysly. Je vláčny a tieto jesenné dni sa hodí len tak k poobedňajšej kávičke alebo ako sladké pohostenie, ak vás prekvapí návšteva.
Foto: Viera Horňáková
Na prípravu perníka budete potrebovať:
- 200 g múky (hladká špaldová, ale môže byť aj klasická hladká alebo polohrubá múka)
- 50 g trstinového cukru
- 1 škoricový cukor
- 1 vajce
- 50 ml oleja
- 200 ml mlieka
- ½ balíčka kypriaceho prášku do perníka
- 1 PL kakaa
- 4 PL džemu (2 PL do cesta a 2 PL na potretie) – použila som marhuľový a na potretie ríbezľový džem
- 2 jablká
Na polevu:
- 50 ml šľahačková smotana
- 50 g kvalitnej horkej čokolády
Tip redakcie: Hrsť sušených hrozienok namočte v troške rumu a zamiešajte do cesta.
Postup:
- Do misky dáme múku, kypriaci prášok, trstinový aj škoricový cukor a vajíčko.
- Prilejeme olej a pridáme kakao.
- Po lyžiciach pridávame džem.
- Prilejeme mlieko a vyšľaháme ručným šľahačom, aby sa nám ingrediencie spojili.
- Na záver ešte postrúhame 2 jablká a zľahka premiešame. Aké jablká sa hodia na pečenie nájdete tu.
- Do tortovej (okrúhlej formy s rozmerom 24 cm) vylejeme pripravené cesto.
- Formu môžete vymastiť a posypať múkou alebo použiť papier na pečenie.
- Pečieme pri 180° cca 30 minút.
- Ešte teplý potrieme 2 lyžicami vybraného džemu a necháme vychladnúť.
- Na vychladnutý perník si môžeme pripraviť čokoládovú polevu.
- Prihrejeme 50 ml šľahačkovej smotany a necháme v nej rozpustiť čokoládu.
- Môžeme poliať celý povrch perníka alebo len postriekať.
- Kto chce, môže podávať aj so šľahačkou.
Foto: Viera Horňáková
Želáme vám príjemné maškrtenie počas jesenných dní 🙂