Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Šťavnatý perník s jablkami na spríjemnenie jesenných dní 

Zdieľať

Hľadáte recept na šťavnatý, rýchly a jednoduchý koláč? Už nemusíte. Vyskúšajte upiecť tento šťavnatý perník s jablkami, ktorý poteší vaše zmysly. Je vláčny a tieto jesenné dni sa hodí len tak k poobedňajšej kávičke alebo ako sladké pohostenie, ak vás prekvapí návšteva.   

Foto: Viera Horňáková

Na prípravu perníka budete potrebovať:

  • 200 g múky (hladká špaldová, ale môže byť aj klasická hladká alebo polohrubá múka)
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 škoricový cukor
  • 1 vajce
  • 50 ml oleja
  • 200 ml mlieka
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do perníka
  • 1 PL kakaa
  • 4 PL džemu (2 PL do cesta a 2 PL na potretie) – použila som marhuľový a na potretie ríbezľový džem
  • 2 jablká

Na polevu:

  • 50 ml šľahačková smotana
  • 50 g kvalitnej horkej čokolády

Tip redakcie: Hrsť sušených hrozienok namočte v troške rumu a zamiešajte do cesta.

Postup:

  • Do misky dáme múku, kypriaci prášok, trstinový aj škoricový cukor a vajíčko.
  • Prilejeme olej a pridáme kakao.
  • Po lyžiciach pridávame džem.
  • Prilejeme mlieko a vyšľaháme ručným šľahačom, aby sa nám ingrediencie spojili.
  • Na záver ešte postrúhame 2 jablká a zľahka premiešame. Aké jablká sa hodia na pečenie nájdete tu.
  • Do tortovej (okrúhlej formy s rozmerom 24 cm) vylejeme pripravené cesto.
  • Formu môžete vymastiť a posypať múkou alebo použiť papier na pečenie.
  • Pečieme pri 180° cca 30 minút.
  • Ešte teplý potrieme 2 lyžicami vybraného džemu a necháme vychladnúť.
  • Na vychladnutý perník si môžeme pripraviť čokoládovú polevu.
  • Prihrejeme 50 ml šľahačkovej smotany a necháme v nej rozpustiť čokoládu.
  • Môžeme poliať celý povrch perníka alebo len postriekať.
  • Kto chce, môže podávať aj so šľahačkou.
perník

Foto: Viera Horňáková

Želáme vám príjemné maškrtenie počas jesenných dní 🙂

 

Štítky

Mohlo by sa vám páčiť

/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”