Ovocné a zeleninové šťavy a ich liečebné použitie je známe už od 19. storočia. Majú blahodarný vplyv na zdravie. Vďaka bohatému zdroju vitamínov, enzýmov a nenahraditeľných látok sú ideálnou doplnkovou alebo alternatívnou terapiou pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Pozrite sa s nami na to, aké šťavy sú vhodné, ak ste anemická.
Anémia alebo inak povedané chudokrvnosť je častým ochorením žien. Je spôsobená zvyčajne zníženým príjmom železa a kyseliny listovej. Ak v tele vzniká nedostatok alebo zlá absorpcia týchto živín, pôsobí to negatívne na tvorbu červených krviniek (hemoglobínu). Anémiu môže spôsobovať aj silná a dlhá menštruácia, ktorou ženy strácajú množstvo červených krviniek. Chudokrvnosť sa prejavuje bledou pleťou a okrajmi perí, studenými končatinami, bolestivým jazykom, únavou a úbytkom energie.
Mohlo by vás zaujímať, aké sú mýty o zdravej strave.
Čerstvé šťavy obsahujú dostatočné množstvo železa a kyseliny listovej. Na anémiu dobre pôsobia kombinácie štiav mrkvy, špenátu, cvikle, petržlenu, hlávkového šalátu, špargle, granátového jablka, púpavy a žeruchy.
Tip č.1:
Tip č.2:
Tip č. 3:
Tip č. 4:
Vyskúšajte si namixovať aj šťavu podľa vlastnej chuti. Kyselina listová je v omnoho väčšom množstve v zelenine ako v ovocí. Nájdete ju v tejto zelenine: kučeravý kel, červená cvikla, brokolica, kapusta (zimná), karfiol, šalát, koreň petržlenu. Nachádza sa aj v tomto ovocí: melón, pomaranč, ananás, jahody, mandarínka. Železo je v prvom rade dôležité pre tvorbu červených krviniek. Odstraňuje únavu a zvyšuje odolnosť organizmu. Nájdete ho v tomto ovocí: čierna ríbezľa, ostružiny, brusnice, maliny. Hľadajte ho v tejto zelenine: kučeravý kel, pór, šalát, petržlenová vňať, reďkovky, špenát, žerucha, jedlé vodné riasy.
Prečítajte si, ako si posilniť imunitu skvelými polievkami.
Pri príprave ovocných a zeleninových štiav dodržujte predovšetkým isté pravidlá:
Vyskúšajte si spraviť test, koľko viete o svojom zdraví.
Zdroj: Richter Johan, Liečenie prírodnými šťavami