Načítava sa

Type to search

Výživová poradkyňa na tému raňajky: Vychádzajte z pocitu hladu, každý máme iný biorytmus

Viera Horňáková
Zdieľať

Téma raňajok je diskutabilná. Niektorí sa bez nich nepohnú z domu, iní vôbec neraňajkujú. V niektorých zdrojoch sa nájdu informácie, ako sú raňajky veľmi dôležité, v iných sa dočítate pravý opak. Vznikajú rôzne pravdy a mýty o raňajkách. Rozhodli sme sa preto osloviť odborníčku na túto tému. Výživová poradkyňa Janka Guráňová nám objasnila, ako to teda s raňajkami v skutočnosti je. 

raňajky

Foto: pexels.com

Nie vždy je jednoduché vyznať sa v spleti informácií. Hovorí sa, že raňajky sú základ, ale je to skutočne tak? Prečo je dobré raňajkovať alebo teda, čo sa stane ak neraňajkujeme vôbec? Ako to je vlastne so zmenou obdobia? Vplýva takisto na naše stravovanie? Mali by sme niečo uprednostniť, keď je vonku už chladnejšie? Ak si aj vy už dlhšie kladiete tieto otázky, máme pre vás odpovede od odborníka. Janka Guráňová je výživová poradkyňa, ktorá sa v rámci @zdravosjankou venuje vplyvu výživy na naše zdravie.

Hovorí sa, že raňajky sú základ. Prečo je dobré raňajkovať?  

Pre našich predkov boli raňajky dôležité, pretože ich väčšinou čakala celodenná práca na poli alebo niekde v lese pri rúbaní dreva. Navyše, ak chovali hospodárske zvieratá, museli vstávať zavčasu, aby sa o všetko postarali. Prvé jedlo dňa im teda naozaj muselo poskytnúť dostatok energie. 

Dnes je už polemika o dôležitosti raňajok veľmi rôzna. Z niektorých zdrojov počúvame, že by sme ich nemali vynechať, inde zase, že vzhľadom na náš sedavý spôsob života ich až tak nepotrebujeme. Často sa stretávam s podobnou otázkou práve preto, že ľudia sú z týchto protichodných názorov pomýlení. Aký postoj teda odporúčam zvoliť ohľadom raňajok? 

Vychádzajte z pocitu hladu. Každý máme iný biorytmus. Niekto vstáva veľmi skoro napríklad kvôli práci alebo deťom. Iný si zase rád pospí a nevadí mu, že prvé jedlo konzumuje až na obed. Pokiaľ však v tú konkrétnu hodinu necítite naozaj hlad, tak raňajky pokojne vynechajte. Inokedy sa zase môže stať, že predošlý deň toho zjete menej a tak sa ráno zobudíte s naozaj prázdnym žalúdkom. Vtedy si raňajky doprajete. Je to forma tzv. intuitívneho stravovania, kedy sa sústredíme práve na signály nášho tela. 

Aktuálne máme jeseň, žiadajú sa skôr teplejšie pokrmy. Je pravda, že by sme mali uprednostniť teplé raňajky?  

Počas leta prirodzene inklinujeme k ochladzujúcej a ľahkej strave. Na jeseň sa nám už však aj predstava postávania pri sporáku pozdáva  o niečo viac. Je to logické – pre jesenné počasie je typický chlad, vietor a dážď. V strave by sa preto mali, podľa ajurvédskeho stravovania i zdravého rozumu, objavovať protiklady, ktoré tieto vplyvy vyrovnajú. Najdôležitejším z nich je teplo. Organizmus už nepotrebuje také množstvo chladivých surových potravín ako v lete, preto sa by sme sa radšej mali orientovať na hrejivé jedlá plné výživy. V krajinách východnej Ázie sa napríklad bežne stretneme s tým, že sa na raňajky podávajú teplé, husté a zasycujúce polievky. 

Odporúčame: Rozhovor s Jankou Guráňovou o diétach 

Aký je tvoj tip na výživné a zdravé raňajky?

Určite sa viem stotožniť aj s predstavou nejakej skvelej polievky s kúskom celozrnného pečiva, hoci u nás sa polievka radí typicky skôr k obedu. Vhodnou alternatívou sú napríklad aj rôzne teplé kaše s duseným ovocím. Odporúčam si ich však pripraviť doma z celých zŕn a nekupovať tie hotové, ktoré sa zalievajú len horúcou vodou. Pri ich spracovaní dochádza k degradácii mnohých cenných živín. 

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ing. Jana Guráňová (@zdravosjankou)

Výhodou je, že kaše sa dajú pripraviť aj na slano. Veľmi chutná je jačmenná alebo pohánková s pečenou cibuľkou. Inou alternatívou môžu byť aj vajíčka na rôzne spôsoby s dusenou zeleninou a feta syrom.  Nemusíme však zanevrieť ani na klasický chlebík so syrom a šunkou a k tomu pestrofarebnú zeleninu. 

U nás doma sú napríklad veľmi obľúbené aj lievance a wafle s javorovým sirupom a čerstvým ovocím, ktoré pripravujem najčastejšie cez víkend, keď máme trochu viac času. Je to taký menší sviatok, kedy si môžeme užiť raňajky bez ponáhľania sa všetci spolu pri jednom stole. 

Sledujete náš raňajkový špeciál s Mužom v zástere? Každý piatok na vás čaká inšpirácia na raňajky.

Podeľte sa s nami do komentára, či raňajkujete. A ak áno, čo najradšej? Aké sú vaše obľúbené raňajky?

 

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť

1 Komentár

  1. Kika 19. októbra 2021

    Vďaka za článok aj zato, že neexistuje univerzálne pravidlo..Stotožňujem sa s tým, že každému vyhovuje niečo iné…U nás cez týždeň máme väčšinou na raňajky jogurt, tvaroh, mliečny nápoj..cez víkend si dáme radi pomazánku, lievance. S manželom obľubujeme hrianku potretú cesnakom, avokádo, volské oko a navrch postrúhaný syr. To si však robíme, len keď máme skutočne viac času..v bežnom týždni, keď každý ideme do práce, deti do školy, školky..nám to nevychádza….Ja by som však bez raňajok byť nemohla, som typ, čo sa potrebuje najesť:).

    Odpovedať

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené*

54 + = 58