Väčšina ovocných koláčov má podobný postup. Spravíme si cesto, na neho navrstvíme ovocie a môžeme, nemusíme doplniť posýpkou alebo nejakou polevou. Čo však v prípade, ak zameníme poradie? To už sme pri tzv. obrátených koláčoch, ktoré sa tešia veľkej obľube. Viete si ich pripraviť v akejkoľvek kombinácii podľa sezónneho ovocia. Keďže máme aktuálne sezónu broskýň, Majo alias Muž v zástere to naplno využil. Pripravil recept na obrátený broskyňový koláč. Ak aktuálne zavárate alebo inak spracúvate broskyne, tak si z nich troška odložte a pripravte si s nami tento vynikajúci koláč.
Recept
(na cca 27 cm okrúhly pekáč, nie tortovú formu s odnímateľným dnom):
Cesto:
- 4 vajcia
- 70 g kryštálového cukru
- 200 ml mlieka
- 200 ml oleja
- 300 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- štipka soli
Na dno pekáča:
- 4 veľké broskyne
- 150 g kryštálového cukru (môžete použiť aj polovicu kokosového cukru)
- 70 g masla
Vyskúšajte aj tento recept:
Recept Muža v zástere: Čokoládová bublanina s marhuľami
Postup:
Foto: Marián Myjavec
- Na dno pekáča nalejeme roztopené maslo, rovnomerne naň vysypeme cukor a poukladáme tenké mesiačiky broskýň.
-
- Tip od Maja: Touto kombináciou vznikne na povrchu broskýň po upečení lahodný maslový karamel, ktorému sa nedá odolať.
- Vajíčka s cukrom vyšľaháme do bielej peny.
- Pridáme mlieko s olejom a chvíľu šľaháme.
- Nakoniec ručne metličkou primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Riedke cesto vylejeme na broskyne.
- Tip od Maja: Tým, že koláč pečieme v obrátenom poradí, tak sa nám cesto nerozmočí od broskýň pri pečení.
- Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C na horný dolný ohrev cca 30 minút.
- Prepečenie skontrolujeme špáradlom.
- Upečený koláč necháme pár minút mierne vychladnúť a ešte teplý ho preklopíme na veľký tanier.
Robievate aj vy obrátené koláče? Pochváľte sa svojím tipom v komentároch, budeme sa tešiť!