Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Recept podľa Muža v zástere: Špeciálny makový závin

Zdieľať

Existujú koláče, ktoré patria medzi klasické. Podľa rodinných tradícií to môže byť v každej rodine iné, ale sme presvedčení, že u viacerých by sme na prvých miestach našli práve makový závin. Tradičný závin, či už s makom alebo orechmi nesmel kedysi chýbať na slávnostnom stole počas sviatkov alebo slávností. Dnes už existuje niekoľko rôznych receptov, ako si závin môžeme pripraviť. My vám v spolupráci s Majom prinášame jeden špeciálny.

Keďže počas novembra tvoríme spolu s Mužom v zástere špeciál o kváskovaní, pripravili sme si pre vás tip na niečo sladké, tradičné a zároveň špeciálne. Niekedy sa stačí pohrať troška s cestom a vznikne vám nielen chutný koláč, ale aj oku lahodiaca pochúťka.

Na Majov špeciálny makový závin budeme potrebovať:

  • 210g Lievito Madre rozkvasu (70g LM:70g hladkej múky:70g vody)
  • 60g mlieka
  • 2 vajcia
  • 100g vychladnutého roztopeného masla
  • 100g práškového cukru
  • vanilkový cukor
  • kôra z citróna

Toto všetko spolu dobre vyšľaháme a primiesime:

  • 220g hladkej múky
  • 200g hladkej špaldovej múky

Ďalej postupujeme:

  • Miesime cca 15-20 minút, kým je cesto krásne vláčne a pružné.
  • Necháme kysnúť cca 8 hodín, kým cesto zdvojnásobí objem.
  • Cesto rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou

Prečítajte si aj rozhovor s Majom alias Mužom v zástere na portáli Akčné ženy.

Na plnku budeme potrebovať:

  • 200g mletého maku
  • 200g mlieka
  • 120 g práškového cukru
  • 1čl škorice
  • 1PL masla

Príprava plnky:

  • Suroviny na plnku varíme za stáleho miešania cca 5-10 minút, kým mak pekne napučí.
  • Odstavíme a primiešame 1 vajíčko.
  • Necháme úplne vychladnúť.

Majov tip, ako pripraviť makový závin špeciálne

makový závin

Ako pripraviť makový závin podľa Maja

Môžete spraviť z cesta a plnky klasický závin alebo špeciálny ako pripravuje Majo alias Muž v zástere.

  • Cesto vyvaľkáme na podlhovastý obdĺžnik.
  • Na polovicu cesta rozotrieme plnku a čiastočne zrolujeme.
  • Nepotretú časť cesta narežeme a dokončíme rolovanie.
  • Nakoniec stočíme do slimáka, nie napevno, aby mal závin priestor na kysnutie a necháme kysnúť ešte cca 3 hodiny.
  • Pečieme 45 minút na 180°C.
  • Po polovici pečenia prikryjeme alobalom.
Vydarené pečenie vám praje Majo!
Foto: archív M.M.
Štítky

Mohlo by sa vám páčiť

/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”