Existujú koláče, ktoré patria medzi klasické. Podľa rodinných tradícií to môže byť v každej rodine iné, ale sme presvedčení, že u viacerých by sme na prvých miestach našli práve makový závin. Tradičný závin, či už s makom alebo orechmi nesmel kedysi chýbať na slávnostnom stole počas sviatkov alebo slávností. Dnes už existuje niekoľko rôznych receptov, ako si závin môžeme pripraviť. My vám v spolupráci s Majom prinášame jeden špeciálny.
Keďže počas novembra tvoríme spolu s Mužom v zástere špeciál o kváskovaní, pripravili sme si pre vás tip na niečo sladké, tradičné a zároveň špeciálne. Niekedy sa stačí pohrať troška s cestom a vznikne vám nielen chutný koláč, ale aj oku lahodiaca pochúťka.
Na Majov špeciálny makový závin budeme potrebovať:
- 210g Lievito Madre rozkvasu (70g LM:70g hladkej múky:70g vody)
- 60g mlieka
- 2 vajcia
- 100g vychladnutého roztopeného masla
- 100g práškového cukru
- vanilkový cukor
- kôra z citróna
Toto všetko spolu dobre vyšľaháme a primiesime:
- 220g hladkej múky
- 200g hladkej špaldovej múky
Ďalej postupujeme:
- Miesime cca 15-20 minút, kým je cesto krásne vláčne a pružné.
- Necháme kysnúť cca 8 hodín, kým cesto zdvojnásobí objem.
- Cesto rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou
Prečítajte si aj rozhovor s Majom alias Mužom v zástere na portáli Akčné ženy.
Na plnku budeme potrebovať:
- 200g mletého maku
- 200g mlieka
- 120 g práškového cukru
- 1čl škorice
- 1PL masla
Príprava plnky:
- Suroviny na plnku varíme za stáleho miešania cca 5-10 minút, kým mak pekne napučí.
- Odstavíme a primiešame 1 vajíčko.
- Necháme úplne vychladnúť.
Majov tip, ako pripraviť makový závin špeciálne
Ako pripraviť makový závin podľa Maja
Môžete spraviť z cesta a plnky klasický závin alebo špeciálny ako pripravuje Majo alias Muž v zástere.
- Cesto vyvaľkáme na podlhovastý obdĺžnik.
- Na polovicu cesta rozotrieme plnku a čiastočne zrolujeme.
- Nepotretú časť cesta narežeme a dokončíme rolovanie.
- Nakoniec stočíme do slimáka, nie napevno, aby mal závin priestor na kysnutie a necháme kysnúť ešte cca 3 hodiny.
- Pečieme 45 minút na 180°C.
- Po polovici pečenia prikryjeme alobalom.
Vydarené pečenie vám praje Majo!
Foto: archív M.M.