Sú recepty, ktoré ma vracajú do detstva. Napríklad práve tento recept na strúhaný tvarohový koláč je jedným z nich. Kým ako malá som ho obľubovala so šálkou kakaa, dnes si k nemu rada vychutnám šálku kávy a spomínam, ako som z neho vyberala hrozienka :).
Na cesto budeme potrebovať:
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilka
- 1/2 prášok do pečiva
- 1 žĺtok
- 3 lyžičky kakaa
Na tvarohovú plnku budeme potrebovať:
- 700 g tvarohu
- 200 g práškového cukru
- 1 vanilka
- 1 lyžička solamylu
- 3 žĺtky
- sneh zo 4 bielok
- môže, nemusí byť hrsť hrozienok alebo brusníc
Postup:
- Ingrediencie na cesto spojíme v miske. Pracujeme s tuhším maslom, hoci hnetenie cesta ručne bude náročnejšie. Keď sa nám suroviny pekne spoja, môžeme pripravené cesto dať na chvíľu do chladničky (bude sa nám lepšie strúhať).
- V ďalšej miske si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame so žĺtkami, práškovým aj vanilkovým cukrom a prisypeme solamyl. Premiešame. Zvlášť vymiešame sneh z bielok a len jemne primiešame k tvarohovej zmesi. Do tvarohovej zmesi môžete pridať ešte za hrsť hrozienok alebo sušených brusníc.
- Pripravené cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve polovice. Na plech si dáme papier na pečenie, na ktorý nastrúhame na veľkom strúhadle prvú polovicu cesta.
- Na cesto rozotrieme pripravenú tvarohovú plnku.
- Na vrstvu plnky nastrúhame druhú polovicu cesta a dáme piecť na 180° približne 30-40 minút.
Dobrú chuť!
Recept na strúhaný tvarohový koláč vo fit verzii nájdete tu.
Foto: Viera Horňáková