Mrkvové taštičky robievam pravidelne, keď sa objaví chuť na sladké. Predtým som ich robievala pri nadbytku vypestovanej mrkvy alebo keď som potrebovala spracovať staré zásoby mrkvy. Avšak v rodine sa stali tak obľúbenými, že sa k nim pravidelne vraciam. Tento recept, podľa ktorého pečiem, je bez použitia vajec a čo sa týka cukru, ten sa použije len na obaľovanie. Mrkvové taštičky sú zdravou maškrtou, ktorá sa hodí ako koláčik ku káve, ale aj ako sladké raňajky, či niečo na zahryznutie počas desiaty alebo olovrantu. Vyskúšajte ich aj vy.
Na mrkvové taštičky budete potrebovať :
(recept na približne 35 kusov, pomer surovín si prispôsobte podľa potreby)
- 300 g polohrubej múky
- 200 g masla
- 200 g postrúhanej mrkvy
- 1/2 prášku do pečiva
- štipka soli
- slivkový lekvár
- vanilkový cukor + práškový cukor na obalenie
Postup:
- Najprv si očistíme a na drobno nastrúhame mrkvu.
- Do misky k postrúhanej mrkve pridáme kocky masla, múku, do ktorej primiešame prášok do pečiva, štipku soli.
- Do cesta môžeme pridať postrúhanú citrónovú kôru.
- Ak je spracované cesto veľmi mäkké, položíme ho do chladničky, aby troška stuhlo (bude sa nám s ním lepšie pracovať a nebude sa lepiť).
- Cesto si rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme a pomocou pohára vykrajujeme.
- Z cesta môžeme vytvarovať aj štvorce (približne 10×10 cm) a po naplnení protiľahlé konce spojiť.
- Naplníme slivkovým lekvárom a konce spojíme.
- Pozor na náplň, nech je dostatočne hustá, lebo redší lekvár alebo džem z cesta pri pečení vytečie.
- Pripravené taštičky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180° približne 20 minút.
- Po upečení ešte teplé obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Taštičky naplňte hustým lekvárom, aby vám počas pečenia nevytiekol.
Ak by ste sa chceli inšpirovať, na našom webe nájdete aj ďalšie recepty, v ktorých je dominantná práve mrkva. Pozrite si aj tieto recepty na koláče a dezerty s mrkvou:
Zvyknete piecť koláče s mrkvou? Ak áno, aké? Pochváľte sa v komentári.