Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou ako z kuchyne starej mamy

Zdieľať

Septembrové dni si môžeme spríjemniť rôznymi spôsobmi. Ako sa hovorí, jedlo spája, takže sme sa rozhodli podeliť sa s vami so skvelým receptom na kysnutý slivkový koláč, keďže sezóna sliviek je momentálne aktuálna.

slivkový koláč

Foto: pexels.com

Slivky sú ovocím, ktoré dozrievajú koncom leta a dajú sa rôzne využiť. Sú skvelé čerstvé, ale aj sušené, v kompóte, či v tradičnom poctivom domácom lekvári. Ak ich máte akurát doma, zásoby na zimu ste si už pripravili, inšpirujte sa týmto jednoduchým receptom na klasický slivkový koláč z kysnutého cesta.

Na koláč budeme potrebovať:

  • 20 g droždia
  • 1 PL práškového cukru
  • 0,2 l vlažného mlieka
  • 400 g polohrubej múky
  • trocha soli
  • 1 vajce
  • 75 g práškového cukru
  • 75 g roztopeného masla
  • slivky
  • môže, ale nemusí byť škorica a mandľové plátky

Na posýpku si pripravte: 100 g práškového cukru, 100 g studeného masla, 100 g polohrubej múky + mandľové plátky.

Vyskúšajte aj: Jednoduchý slivkový koláč s jogurtom

Kysnutý slivkový koláč – postup:

Slivkový koláč

  • Najprv si pripravíme kvások: droždie s 1 PL práškového cukru rozpustíme vo vlažnom mlieku a necháme pod pokrievkou 15 minút, aby sa vytvoril kvások.
  • Do misy si pripravíme múku, soľ, 1 vajíčko, cukor a roztopené maslo (musí byť vlažné, nie horúce)
  • K surovinám v miske pridáme hotový kvások.
  • Všetko spolu premiešame a vymiesime kysnuté cesto. Môže sa trocha lepiť.
  • Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste 30 minút.
  • Netreba sa zľaknúť, cesto narastie mierne.
  • Cesto preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme.
  • Preložíme na plech vymastený maslom alebo vyložený papierom na pečenie.
  • Poukladáme ovocie (ja zvyknem slivky ešte premiešať so škoricou alebo škoricovým cukrom). Kto má radšej, keď je koláč šťavnatý, ukladá ovocie jedno vedľa druhého (tak aby nebolo vidno cesto) a reznou stranou nahor.
  • Vrch môžeme posypať mandľovými plátkami a pripravenou posýpkou.
  • Dáme piecť do rúry na 200° približne polhodinu, treba sledovať podľa vlastnej rúry.

Zo sliviek si môžete pripraviť aj Slivkové guľky zo zemiakového cesta.

A čo si zo sliviek pripravujete vy? Nechajte nám komentár na váš „slivkový tip“. Budeme sa tešiť.

Štítky

Mohlo by sa vám páčiť

/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”