Septembrové dni si môžeme spríjemniť rôznymi spôsobmi. Ako sa hovorí, jedlo spája, takže sme sa rozhodli podeliť sa s vami so skvelým receptom na kysnutý slivkový koláč, keďže sezóna sliviek je momentálne aktuálna.
Foto: pexels.com
Slivky sú ovocím, ktoré dozrievajú koncom leta a dajú sa rôzne využiť. Sú skvelé čerstvé, ale aj sušené, v kompóte, či v tradičnom poctivom domácom lekvári. Ak ich máte akurát doma, zásoby na zimu ste si už pripravili, inšpirujte sa týmto jednoduchým receptom na klasický slivkový koláč z kysnutého cesta.
Na koláč budeme potrebovať:
- 20 g droždia
- 1 PL práškového cukru
- 0,2 l vlažného mlieka
- 400 g polohrubej múky
- trocha soli
- 1 vajce
- 75 g práškového cukru
- 75 g roztopeného masla
- slivky
- môže, ale nemusí byť škorica a mandľové plátky
Na posýpku si pripravte: 100 g práškového cukru, 100 g studeného masla, 100 g polohrubej múky + mandľové plátky.
Vyskúšajte aj: Jednoduchý slivkový koláč s jogurtom
Kysnutý slivkový koláč – postup:
- Najprv si pripravíme kvások: droždie s 1 PL práškového cukru rozpustíme vo vlažnom mlieku a necháme pod pokrievkou 15 minút, aby sa vytvoril kvások.
- Do misy si pripravíme múku, soľ, 1 vajíčko, cukor a roztopené maslo (musí byť vlažné, nie horúce)
- K surovinám v miske pridáme hotový kvások.
- Všetko spolu premiešame a vymiesime kysnuté cesto. Môže sa trocha lepiť.
- Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste 30 minút.
- Netreba sa zľaknúť, cesto narastie mierne.
- Cesto preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme.
- Preložíme na plech vymastený maslom alebo vyložený papierom na pečenie.
- Poukladáme ovocie (ja zvyknem slivky ešte premiešať so škoricou alebo škoricovým cukrom). Kto má radšej, keď je koláč šťavnatý, ukladá ovocie jedno vedľa druhého (tak aby nebolo vidno cesto) a reznou stranou nahor.
- Vrch môžeme posypať mandľovými plátkami a pripravenou posýpkou.
- Dáme piecť do rúry na 200° približne polhodinu, treba sledovať podľa vlastnej rúry.
Zo sliviek si môžete pripraviť aj Slivkové guľky zo zemiakového cesta.
A čo si zo sliviek pripravujete vy? Nechajte nám komentár na váš „slivkový tip“. Budeme sa tešiť.