Sú dni, keď sa zíde mať po ruke recept na niečo rýchle a výživné. Ak hľadáte inšpiráciu, máme pre vás tip, ako pripraviť zdravé a chutné jedlo pre celú rodinu a pritom nemusíte dlho stáť pri sporáku.
Ingrediencie:
( z ingrediencií vám vyjdú 2 plechy)
- 1 hlávka karfiolu
- 2 bataty
- 1 cvikla
- cesnak
- morská soľ (alebo klasická)
- olivový olej
- kurkuma
- parmezán
- balzamikový ocot
Postup:
- Cviklu očistíme a narežeme na tenké plátky, z ktorých po upečení budú skvelé cviklové čipsy. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme pokvapkať olivovým olejom. Pre výraznejšiu chuť vyskúšajte na časť cvikových plátkov nakvapkať balzamikový ocot.
- Ďalej si očistíme bataty a nakrájame ich na hranolčeky, ktoré ukladáme na plech.
- Ak máte celú hlávku cesnaku, prerežte ju na polovicu, položte na plech a stačí pridať pár kvapiek olivového oleja. Ak nemáte celú hlávku, len zopár strúčikov, tak ich rozmiestnite pomedzi ostatnú zeleninu. Pečením cesnak získa úplne iný rozmer, jeho ostrá a štipľavá chuť aj vôňa sa vytratí a ostrú chuť vystrieda sladkastá, mierne oriešková. Kto chce, môže namiesto cesnaku použiť šalotku, ktorá má po upečení karamelovú chuť.
- Karfiol si umyjeme a rozdelíme na drobné ružičky. V miske si tieto ružičky osolíme, pridáme troška kurkumy a pokvapkáme olivovým olejom. Keď budú karfiolové kúsky pekne obalené, pridajte ich na plech k ostatnej zelenine. Na vrch ešte môžete posypať parmezánom. Takto pripravený farebný plech plný zeleniny dáme do rúry na 200°. Približne po 20 minútach by mala byť zelenina hotová.
Medzitým si pripravte jednoduchý dip, na ktorý vám bude stačiť jedna kyslá smotana, šalátová uhorka, dva strúčiky cesnaku, soľ a čierne korenie. V miske zmiešajte kyslú smotanu s postrúhanou šalátovou uhorkou, pretlačeným cesnakom. Primerane osoľte a okoreňte. Pre zdravšiu verziu môžete namiesto smotany použiť biely jogurt.
Po upečení zeleninu naservírujte na podnos a môžete sa pustiť spoločne do večere. Želáme vám dobrú chuť!
Ak máte zaujímavý recept, ktorý by sa dal nazvať ako „všetko na jednom plechu alebo panvici“, neváhajte a dajte nám vedieť. Budeme sa tešiť.